
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bułeczki bao
- 100 g wody
- 60 g mleka
- 1 ½ opakowania atramentu z kałamarnicy, płynnego (łącznie 6 g, patrz wskazówka)
-
5
g drożdży świeżych pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży - 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
30
g skrobi ziemniaczanej
lub 30 g skrobi kukurydzianej - 15 g cukru
- 5 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
Łosoś ze szparagami
- 40 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 400 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry pokrojonego na 8 równych kawałków (ok. 50 g)
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 2 gwiazdki anyżu
- ¾ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
- 70 g sosu sojowego plus dodatkowo 1 łyżka
- 180 g wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 - 1 ½ łyżeczki sosu sriracha
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka oleju sezamowego, prażonego
- 1 łyżka ziaren sezamu, czarnego
- 2 - 3 cebule dymki tylko szczypior, pokrojone w 5 mm plastry
-
200
g zielonych szparagów (10 szt.), bez zdrewniałych końcówek, przekrojonych na pół
lub 200 g strączków młodego, zielonego groszku - kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 2 mm plastry, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 337.8 kcal / 1414.1 kJ
- Białko
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 15.4 g
- Węglowodany
- 33.9 g
- Błonnik
- 687.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Sód
- 1.9 mg