
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka (150 g), rozmiar M
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 żółtko
Farsz
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1
łyżeczka liści tymianku, świeżych
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego - 3 liście szałwii, świeże (opcjonalnie)
- 40 g orzechów laskowych
- 30 g masła
- 130 - 150 g liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
- 150 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 70 g sera koziego twarogowego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos
- 50 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Ravioli
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- woda do gotowania ravioli
- sól do gotowania ravioli
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej na 1 cm paski
- oliwa z oliwek do podsmażenia szynki szwarcwaldzkiej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 855.2 kcal / 3580.8 kJ
- Białko
- 35.8 g
- Tłuszcz
- 53.2 g
- Węglowodany
- 60.9 g
- Błonnik
- 3.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ravioli z krewetkami
1 godz. 40 min
Focaccia na długo rosnącym cieście
20 godz.
Ciasto kruche wytrawne
5 min
Ciasto kruche słodkie
2 godz.
Ravioli z nadzieniem z serów i szynki
1 godz. 20 min
Guacamole
15 min
Jiaozi z wołowiną i porem
1 godz. 30 min
Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku
1 godz. 30 min
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
50 min
Gnocchi z masłem orzechowo-szałwiowym
1 godz. 30 min
Czerwone pesto
5 min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1 godz. 20 min