Ravioli z pokrzywą i ricottą
TM6 TM5

Ravioli z pokrzywą i ricottą

4.8 ( 4 oceny )

Składniki

  • 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka (150 g), rozmiar M
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 żółtko

Farsz

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
    lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 3 liście szałwii, świeże (opcjonalnie)
  • 40 g orzechów laskowych
  • 30 g masła
  • 130 - 150 g liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
  • 150 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 70 g sera koziego twarogowego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sos

  • 50 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Ravioli

  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • woda do gotowania ravioli
  • sól do gotowania ravioli
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej na 1 cm paski
  • oliwa z oliwek do podsmażenia szynki szwarcwaldzkiej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
855.2 kcal / 3580.8 kJ
Białko
35.8 g
Tłuszcz
53.2 g
Węglowodany
60.9 g
Błonnik
3.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 100 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy