Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 250 g batatów, pokrojonych na kawałki
- 120 g mleka, w temp. pokojowej
- 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 50 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej, typ 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżka cukru pudru
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1228.1 kJ / 293.3 kcal
- Białko
- 7.4 g
- Węglowodany
- 51 g
- Tłuszcz
- 7.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.1 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 330.1 mg
Alternatywne przepisy
Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą
1 Std. 10 Min
Ciasteczka owsiane marchewkowo-pomarańczowe
45 min
Różowe bułki z czarnuszką
2 Std.
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1 godz. 30 min
Wieniec pszenno-orkiszowy z camembertem
1 Std. 50 Min
Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem
1 godz. 5 min
Chleb jabłkowy z płatkami owsianymi i tymiankiem
1 godz. 30 min
Zielony chleb ze szpinakiem
2 Std. 45 Min
Dyniowy chlebek do odrywania (bez laktozy)
2 Std. 30 Min
Wegańskie ciasto z jabłkami do odrywania
2 Std.
Dyniowe ślimaczki z polewą z serka kremowego
3 Std. 20 Min
Bułeczki-jabłka
2 Std. 30 Min