Tacos z krewetkami
TM6 TM5

Tacos z krewetkami

4.6 (41 ocen)

Składniki

Salsa

  • 100 g ziaren kukurydzy, świeżych (ok. 1 kolba, patrz wskazówka)
    lub 100 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
  • 130 g jabłek, odmiany Granny Smith, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 130 g mango, dojrzałego, pokrojonego na kawałki
    lub 130 g brzoskwiń, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
  • 110 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    lub 110 g czerwonej papryki, konserwowej, pokrojonej na kawałki
  • 110 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 15 - 25 g papryczek chili jalapeño, świeżych, przekrojonych na pół
  • 10 - 15 g liści kolendry, świeżych
  • 30 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g octu jabłkowego
  • 150 g pomidorów, przekrojonych na pół

Tacos

  • 700 g krewetek, małych, obranych, świeżych
    lub 700 g krewetek, małych, obranych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 2 łyżki mieszanki przypraw Cajun (patrz wskazówka)
    lub 2 łyżki mieszanki przypraw z chili
  • 300 g wody
  • 2 awokado
  • 6 tortilli pszennych
  • kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1679.9 kJ / 401.5 kcal
Białko
22.7 g
Węglowodany
46 g
Tłuszcz
15.3 g
Tłuszcz nasycony
2.5 g
Błonnik
8.5 g
Sód
1231.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 90 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy