
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Salsa
-
100
g ziaren kukurydzy, świeżych (ok. 1 kolba, patrz wskazówka)
lub 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy - 130 g jabłek, odmiany Granny Smith bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
130
g mango, dojrzałego pokrojonego na kawałki
lub 130 g brzoskwiń dojrzałych, pokrojonych na kawałki -
110
g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
lub 110 g czerwonej papryki, konserwowej pokrojonej na kawałki - 110 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 15 - 25 g papryczek chili jalapeño, świeżych przekrojonych na pół
- 10 - 15 g liści kolendry, świeżych
- 30 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g octu jabłkowego
- 150 g pomidorów przekrojonych na pół
Tacos
-
700
g krewetek, małych, obranych świeżych
lub 700 g krewetek, małych, obranych mrożonych, uprzednio rozmrożonych -
2
łyżki mieszanki przypraw Cajun (patrz wskazówka)
lub 2 łyżki mieszanki przypraw z chili - 300 g wody
- 2 awokado
- 6 tortilli pszennych
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 401.5 kcal / 1679.9 kJ
- Białko
- 22.7 g
- Tłuszcz
- 15.3 g
- Węglowodany
- 46 g
- Błonnik
- 8.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Sód
- 1231.8 mg