Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 600 g batatów, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 2 ząbki czosnku
- 120 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej, do smażenia
- 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno, w plastrach (150 g)
- jogurt grecki, do podania (ok. 200 g)
- ½ pęczka szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego, do posypania
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1619.8 kJ / 387.2 kcal
- Białko
- 21.7 g
- Węglowodany
- 62.1 g
- Tłuszcz
- 5.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 5.9 g
- Sód
- 989 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak (TM5)
45 min
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM5)
1h 20min
Placki z batatów z wędzonym łososiem (TM6)
35 min
Bowl ze smażonym łososiem i czarną fasolą
35 min
Pieczony łosoś ze spiralizowaną cukinią (TM5)
30 min
Tarta z różami z jabłek (TM5)
2h 50min
Placki pomidorowe po grecku i sałatka z rumienioną ciecierzycą
50 min
Kotlety z morszczuka i kaszy gryczanej z sosem czosnkowo-serowym
1h 40min
Gofry z wędzonym łososiem i puszystym serem feta
45 min
Gnocchi z krewetkami w ziołowym sosie
30 min
Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak (TM6)
45 min
Dyniowa zapiekanka z gnocchi i wołowiną
1h