![Pasta Vodka z wegetariańskimi klopsikami Pasta Vodka z wegetariańskimi klopsikami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/bcb62465cf8dfb4da336a1fc819ebe78/Derivates/a23731c42c61d15962a510f68167aba005b69944.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Klopsiki
-
50
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 1 czerwona cebula (ok. 100 g), przekrojona na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 - 15 g kolendry, świeżej, tylko liście
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 250 - 300 g wegańskiego odpowiednika surowego mięsa mielonego, podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 15 g bułki tartej
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- mąka pszenna, do obtoczenia
- olej, do smażenia
Pasta Vodka
- 350 g makaronu, suchego, krótkiego, typu rigatoni lub penne
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 10 g masła
- 15 g oliwy z oliwek
- woda, do gotowania makaronu
- sól, do gotowania makaronu
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 40 g wódki
- 100 g śmietany UHT, 18% tłuszczu (słodkiej)
- bazylia, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3428 kJ / 819.3 kcal
- Białko
- 56.2 g
- Węglowodany
- 101.4 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Błonnik
- 8.1 g
- Sód
- 827.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
9u.
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6)
35min
Makaron z warzywami w sosie orzechowym
40min
Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
45min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 Min
Bao Burger z bananiną hoisin i piklowanymi ogórkami z mango
1 Std. 35 Min
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25min
Warzywa pod migdałową kruszonką
1 godz.
Wegańskie Mac&Cheese z ziołową posypką
40min
Pomidorowe arancini z ciągnącą się mozzarellą
1 godz.
Koreański ramen z tofu
50 Min
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2 godz. 20 min