Pasta Vodka z wegetariańskimi klopsikami
TM6 TM5

Pasta Vodka z wegetariańskimi klopsikami

3.9 (45 ocen)

Składniki

Klopsiki

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 czerwona cebula (ok. 100 g), przekrojona na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 - 15 g kolendry, świeżej, tylko liście
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 250 - 300 g wegańskiego odpowiednika surowego mięsa mielonego, podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 15 g bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • mąka pszenna, do obtoczenia
  • olej, do smażenia

Pasta Vodka

  • 350 g makaronu, suchego, krótkiego, typu rigatoni lub penne
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 10 g masła
  • 15 g oliwy z oliwek
  • woda, do gotowania makaronu
  • sól, do gotowania makaronu
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 40 g wódki
  • 100 g śmietany UHT, 18% tłuszczu (słodkiej)
  • bazylia, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3428 kJ / 819.3 kcal
Białko
56.2 g
Węglowodany
101.4 g
Tłuszcz
18.3 g
Tłuszcz nasycony
7.1 g
Błonnik
8.1 g
Sód
827.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy