Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy

Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy

3.7 7 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

Salsa verde
  • 10 g liści mięty, świeżych
  • 10 g liści bazylii, świeżych
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 łyżeczki kaparów, konserwowych odsączonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Ryba i ryż na parze
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
    300 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g ryżu
  • 3 szczypty nitek szafranu
  • 4 filety z ryby o białym mięsie np. dorsza, halibuta, bez skóry i ości (ok. 150 g każdy)
Mus cytrynowo-bazyliowy
  • 50 g herbatników połamanych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 60 g cukru
  • 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
  • 150 g jogurtu greckiego schłodzonego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 8 liści bazylii, świeżych drobno posiekanych
  • 4 plastry cytryny ekologicznej, do dekoracji
Fasolka szparagowa i szafranowy pilaw
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 6 nasion kardamonu wyłuskanych
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1715.9 mg
Białko 43.1 g
Kalorie 3301.6 kJ / 789.1 kcal
Tłuszcz 35.6 g
Błonnik 4.1 g
Tłuszcz nasycony 16.9 g
Węglowodany 76.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...