![Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/024190766221b923220b21429481ed91/Derivates/f702d1851035cda4100a6847d32fc615c9bf0939.jpg)
Wersje kompatybilne
Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Salsa verde
- 10 g liści mięty, świeżych
- 10 g liści bazylii, świeżych
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 łyżeczki kaparów, konserwowych, odsączonych
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Ryba i ryż na parze
-
300
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
lub 300 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej - 1200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 200 g ryżu
- 3 szczypty nitek szafranu
- 4 filety z ryby o białym mięsie, np. dorsza, halibuta, bez skóry i ości (ok. 150 g każdy)
Mus cytrynowo-bazyliowy
- 50 g herbatników, połamanych na kawałki (patrz wskazówka)
- 60 g cukru
- 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
- 150 g jogurtu greckiego, schłodzonego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 8 liści bazylii, świeżych, drobno posiekanych
- 4 plastry cytryny, ekologicznej, do dekoracji
Fasolka szparagowa i szafranowy pilaw
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g masła
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 6 nasion kardamonu, wyłuskanych
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3301.6 kJ / 789.1 kcal
- Białko
- 43.1 g
- Węglowodany
- 76.8 g
- Tłuszcz
- 35.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.9 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 1715.9 mg
Alternatywne przepisy
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM6)
1 godz.
Zupa botwinka; Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami i szparagami
45 min
Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
1 godz.
Klopsiki jagnięce, kuskus i pikantny sos pomidorowy; Mus czekoladowo-daktylowy
1 godz. 20 min
Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami
55 min
Fitness bowl z brązowym ryżem, fasolką szparagową, kurczakiem i ciepłą salsą pomidorową
1 godz.
Brokuły i ziemniaki z sosem z sera pleśniowego
30 min
Sałatka z gotowanych ziemniaków z miętowo-cytrynowym sosem
15min
Łosoś z warzywami; Sos holenderski
40 min
Cytrynowo-koperkowy łosoś z pieczonymi warzywami
45 min
Filety z pstrąga gotowane na parze i purée z brokułów
40 min
Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw
45 min