
Wersje kompatybilne
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynowanie mięsa
- 1 łyżka owoców jałowca
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżki soli morskiej, gruboziarnistej
- 1 łyżka oleju
- 1000 - 1200 g rostbefu w całości
Pieczenie mięsa i purée z suszonymi pomidorami
- olej do natłuszczenia
- 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
- 300 g mleka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła
Sos z czerwonego wina
- 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 200 g czerwonego wina, wytrawnego
- 70 g wody plus dodatkowe 3-4 łyżki
-
1 - 2
łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
lub 1 - 2 łyżki żurawiny, do mięs -
½
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej -
1
łyżka skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 714 kcal / 2987.5 kJ
- Białko
- 46.3 g
- Tłuszcz
- 34.2 g
- Węglowodany
- 51 g
- Błonnik
- 7.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.6 g
- Sód
- 1079.5 mg