Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
TM6 TM5

Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina

3.7 (13 ocen)

Składniki

Marynowanie mięsa

  • 1 łyżka owoców jałowca
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżki soli morskiej, gruboziarnistej
  • 1 łyżka oleju
  • 1000 - 1200 g rostbefu, w całości

Pieczenie mięsa i purée z suszonymi pomidorami

  • olej, do natłuszczenia
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
  • 1000 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 300 g mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła

Sos z czerwonego wina

  • 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 200 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 70 g wody, plus dodatkowe 3-4 łyżki
  • 1 - 2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
    lub 1 - 2 łyżki żurawiny, do mięs
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    lub 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2987.5 kJ / 714 kcal
Białko
46.3 g
Węglowodany
51 g
Tłuszcz
34.2 g
Tłuszcz nasycony
14.6 g
Błonnik
7.2 g
Sód
1079.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy