
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 - 650 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w 2 cm plastry
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych - olej do smażenia
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju pozostałego po odsączeniu pomidorów
- 80 g suszonych pomidorów, w oleju (ok. 8 szt.), odsączonych (olej zachować), przekrojonych na pół
- 300 g wody
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej -
bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
lub natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 422 kcal / 1767 kJ
- Białko
- 34 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Węglowodany
- 10 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Sód
- 388 mg