Urządzenia i Akcesoria
Kurczak po cygańsku
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju plus dodatkowa ilość do obsmażenia
-
4 nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 1000 g), osobno udka i podudzia
-
sól do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
papryka słodka, mielona do oprószenia
-
130 g ketchupu pikantnego lub łagodnego
-
130 g powideł śliwkowych
-
130 g wody
-
60 g koncentratu pomidorowego
-
8 - 10 śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
-
1 łyżeczka octu jabłkowego
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1508 mg
Białko
45 g
Kalorie
3031 kJ /
724 kcal
Tłuszcz
42 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Węglowodany
45 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Biała kiełbasa pieczona w sosie piwno-cebulowym
1 godz.
Jamajski kurczak jerk
1 godz. 50 min
Pieczone pulpety i pikantne ziemniaki z papryką
1 godz.
Szynka w marynacie śródziemnomorskiej z brązowym ryżem
1 godz.
Grillowane kotlety ze schabu z masłem pomidorowo-czosnkowym
1 godz.
Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)
2 godz.
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45 min
Gulasz kowbojski z kiełbasą
55 min
Skrzydełka Buffalo
2 godz. 10 min
Kurczak po koreańsku
30 min
Udka kurczaka pieczone na kapuście
1 godz. 10 min
Zapiekany kurczak z warzywami w sosie pomidorowym
2 godz. 15 min