
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak po cygańsku
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
-
cebuli przekrojonej na pół200 g
-
oleju plus dodatkowa ilość do obsmażenia20 g
-
nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 1000 g), osobno udka i podudzia4
-
sól do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
papryka słodka, mielona do oprószenia
-
ketchupu pikantnego lub łagodnego130 g
-
powideł śliwkowych130 g
-
wody130 g
-
koncentratu pomidorowego60 g
-
śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół8 - 10
-
octu jabłkowego1 łyżeczka
-
papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)½ łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
724 kcal /
3031 kJ
Białko
45 g
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Sód
1508 mg