Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do obsmażenia
- 4 nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 1000 g), osobno udka i podudzia
- sól, do oprószenia
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia
- papryka słodka, mielona, do oprószenia
- 130 g ketchupu, pikantnego lub łagodnego
- 130 g powideł śliwkowych
- 130 g wody
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 8 - 10 śliwek suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3031 kJ / 724 kcal
- Białko
- 45 g
- Węglowodany
- 45 g
- Tłuszcz
- 42 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 1508 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pieczone pulpety i pikantne ziemniaki z papryką
1h
Zapiekany kurczak z warzywami w sosie pomidorowym
2h 15 min
Kurczak po koreańsku
30 min
Żeberka w sosie słodko-kwaśnym
40 min
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
45 min
Jamajski kurczak jerk
1 godz. 50 min
Pizzaiola z kurczaka
35 min
Biała kiełbasa pieczona w sosie piwno-cebulowym
1h
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45 min
Grecki kurczak z makaronem orzo i fetą (z osłoną noża miksującego)
3h 20min
Gulasz kowbojski z kiełbasą
55 min
Udka z kurczaka z porem zapiekane w sosie tatarskim
1h 30 min