
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 225 g makaronu, suchego, typu macaroni
- woda do gotowania makaronu
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 1 kromka chleba białego, pokrojona w ćwiartki (ok. 25 g)
- 250 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
- 30 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 340 g mleka
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g kiełbasy chorizo pokrojonej w 1 cm kostkę
- 70 g czerwonej papryki, konserwowej pokrojonej w paski (ok. 4 x 0.5 cm)
- 10 g liści bazylii, świeżych grubo posiekanych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 699 kcal / 2926 kJ
- Białko
- 34 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Węglowodany
- 62 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 20 g
- Sód
- 1021 mg