Naleśniki pełnoziarniste z farszem meksykańskim
TM6 TM5

Naleśniki pełnoziarniste z farszem meksykańskim

4.6 (458 ocen)

Składniki

Naleśniki

  • 250 g mąki orkiszowej, razowej
  • 350 g mleka
  • 150 g wody
  • 2 jajka
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 1 szczypta soli

Farsz meksykański

  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
  • 160 - 180 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (1 szt.)
  • 20 g oliwa z oliwek
  • 400 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 - 220 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej z zalewy (1 puszka)
  • olej rzepakowy, ilość do smażenia

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1569.8 kJ / 375.2 kcal
Białko
18.8 g
Węglowodany
35 g
Tłuszcz
18.8 g
Tłuszcz nasycony
5.8 g
Błonnik
6.1 g
Sód
562 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy