Wersje kompatybilne
Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Curry z jagnięciną
- 20 g oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, przekrojone na pół
- 200 g cebuli, pokrojonej w ósemki
- 1 łyżeczka korzenia imbiru, świeżego, tartego
- 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka chili, mielonego
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 10 g kolendry, świeżej
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 60 g migdałów, w słupkach
- 650 g jagnięciny, bez kości, pokrojonej na ok. 4 cm kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 400 g mleczka kokosowego
Ogórkowy kuskus z miętą
- 300 g kaszy kuskus
- 350 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 150 g ogórka, pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
- 60 g migdałów, w słupkach
- 5 g liści kolendry, świeżych
- 5 g liści mięty, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 30 g oliwy z oliwek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4341.8 kJ / 1037 kcal
- Białko
- 49.3 g
- Węglowodany
- 70 g
- Tłuszcz
- 59.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 16 g
- Błonnik
- 11.2 g
- Sód
- 875.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rumienienie wołowiny (medium rare)
15 Min
Roladki z kurczaka (sous-vide) z sosem paprykowym (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 10 min
Wołowina z imbirem i pastą miso ze szpinakiem
25 Min
Polędwica wołowa z warzywami
50 Min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8 Std.
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2 godz.
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
5 godz. 30 min
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8h 45min
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1 godz. 20 min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 20 Min
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2 godz.
Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
1h 15min