Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)
TM6

Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)

4.5 (22 oceny)

Składniki

Curry z jagnięciną

  • 20 g oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, przekrojone na pół
  • 200 g cebuli, pokrojonej w ósemki
  • 1 łyżeczka korzenia imbiru, świeżego, tartego
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka chili, mielonego
  • ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 10 g kolendry, świeżej
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 60 g migdałów, w słupkach
  • 650 g jagnięciny, bez kości, pokrojonej na ok. 4 cm kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mleczka kokosowego

Ogórkowy kuskus z miętą

  • 300 g kaszy kuskus
  • 350 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 150 g ogórka, pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
  • 60 g migdałów, w słupkach
  • 5 g liści kolendry, świeżych
  • 5 g liści mięty, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 30 g oliwy z oliwek

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4341.8 kJ / 1037 kcal
Białko
49.3 g
Węglowodany
70 g
Tłuszcz
59.8 g
Tłuszcz nasycony
16 g
Błonnik
11.2 g
Sód
875.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy