Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)

Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)

4.5 43 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 9 godz.
4 porcje

Składniki

Curry z jagnięciną
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
  • 1 łyżeczka korzenia imbiru, świeżego tartego
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka chili, mielonego
  • ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 10 g kolendry, świeżej
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 60 g migdałów, w słupkach
  • 650 g jagnięciny bez kości, pokrojonej na ok. 4 cm kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mleczka kokosowego
Ogórkowy kuskus z miętą
  • 300 g kaszy kuskus
  • 350 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 150 g ogórka pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
  • 60 g migdałów, w słupkach
  • 5 g liści kolendry, świeżych
  • 5 g liści mięty, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 30 g oliwy z oliwek

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 875.8 mg
Białko 49.3 g
Kalorie 4341.8 kJ / 1037 kcal
Tłuszcz 59.8 g
Błonnik 11.2 g
Tłuszcz nasycony 16 g
Węglowodany 70 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...