
Wersje kompatybilne
Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Curry z jagnięciną
- 20 g oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
- 1 łyżeczka korzenia imbiru, świeżego tartego
- 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka chili, mielonego
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 10 g kolendry, świeżej
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 60 g migdałów, w słupkach
- 650 g jagnięciny bez kości, pokrojonej na ok. 4 cm kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 400 g mleczka kokosowego
Ogórkowy kuskus z miętą
- 300 g kaszy kuskus
- 350 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 150 g ogórka pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
- 60 g migdałów, w słupkach
- 5 g liści kolendry, świeżych
- 5 g liści mięty, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 30 g oliwy z oliwek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1037 kcal / 4341.8 kJ
- Białko
- 49.3 g
- Tłuszcz
- 59.8 g
- Węglowodany
- 70 g
- Błonnik
- 11.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 16 g
- Sód
- 875.8 mg