Wersje kompatybilne
Knedle z wczorajszych ziemniaków i czerstwych bułek
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 czerstwe bułki (ok. 100 g), pokrojone na kawałki
- 25 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 250 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych, ostudzonych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 500 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 318.1 kJ / 76 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 9.8 g
- Tłuszcz
- 3.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 295.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasteczka owsiane marchewkowo-pomarańczowe
45 min
Szybka zupa „serowo”-cebulowa w proszku
10 min
Tureckie börki z ziemniakami
1h 15min
Kotlety z resztek pieczonego mięsa i warzyw z jajkami sadzonymi na Varomie
45 min
Lody jabłkowe z miętą
8h 20min
Wielkanocny placek ziemniaczany
2 godz. 15 min
Kotlety z czerstwego chleba z papryką
30 min
Kluski z czerstwych bułek
35 min
Kotleciki z czerstwego chleba z serem i ziołami
35 min
Zapiekanka ziemniaczana
40 min
Focaccia ziemniaczana z szynką i serem
2h 50min
Czeskie placki ziemniaczane (Bramboráky)
45 min