Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto francuskie
- 100 g zimnej wody
- 500 g mąki pszennej, typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 3 jajka, plus 1 roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 2 łyżki octu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cukru
- 300 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 600 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
- 50 g mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego, w proszku, niesłodzonego
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 389.8 kJ / 93.1 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 14.4 g
- Tłuszcz
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 27.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Deser biszkoptowy z budyniem i śmietaną (Zuccotto)
26h 25min
Ciasto z jabłkami
1h 20min
Kotlety z resztek pieczonego mięsa i warzyw z jajkami sadzonymi na Varomie
45min
Ślimaczki makowe
2h 30min
Ciasto z jagodami pod bezową kołderką
2h
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
2h 20min
Wafle z masą kokosową i dżemem porzeczkowym
3h 50min
Oponki (bez cukru)
45min
Tort biszkoptowy z masą z mascarpone
2h 55min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 Std. 10 Min
Ciasto piaskowe z jabłkami
1 Std. 10 Min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35 min