
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto francuskie
- 100 g zimnej wody
- 500 g mąki pszennej typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 3 jajka plus 1 roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 2 łyżki octu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cukru
- 300 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 600 g twarogu, tłustego pokrojonego na kawałki
- 50 g mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego, w proszku niesłodzonego
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 93.1 kcal / 389.8 kJ
- Białko
- 5.5 g
- Tłuszcz
- 1.6 g
- Węglowodany
- 14.4 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Sód
- 27.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1 godz. 15 min
Babka marmurkowa ze szpinakiem
1 godz. 30 min
Mini pączki jabłkowo-cynamonowe
1 godz. 55 min
Ciasto piaskowe z jabłkami
1 godz. 10 min
Drożdżówki-serca z dżemem
2 godz. 10 min
Ślimaczki z makiem i żurawiną
2 godz. 10 min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 godz. 45 min
Wieniec z makiem i morelami
1 godz. 30 min
Ciastka francuskie z makiem
1 godz.
Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy
1 godz. 30 min
Buchty z sosem truskawkowym
1 godz. 20 min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min