Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 gałązki mieszanych ziół, świeżych, np. koperku, tymianku, rozmarynu (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- ½ - 1 łyżeczka suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- 3 - 4 ogórki gruntowe, nieobrane, z odciętymi końcówkami
- 130 g wody
- 130 g octu jabłkowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 521.9 kJ / 124.8 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 23.5 g
- Tłuszcz
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 2343.5 mg
Alternatywne przepisy
Papryka po chorwacku (TM5)
35 min
Pikle z krojonej cukinii (TM5)
48u. 25min
Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)
2h 20min
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1h 20min
Pikle z ogórków w zalewie musztardowej
1h
Pikle z ogórków z koperkiem
15min
Fasolka szparagowa w sosie warzywno-pomidorowym (w słoikach na zimę)
1u. 15min
Pikle z krojonej cukinii (TM6)
48u. 25min
Ogórki w zalewie curry (TM5)
25 min
Ogórki w zalewie curry (TM6)
25 min
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9h
Ketchup
1h 20min