Burgery z łódeczkami z batatów
TM6 TM5

Burgery z łódeczkami z batatów

4.6 (113 ocen)

Składniki

Burgery

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mięsa wołowego, mielonego, chudego, podzielonego na kawałki
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire

Łódeczki z batatów

  • 550 g batatów, pokrojonych wzdłuż na łódeczki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • ½ - 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Złożenie burgerów

  • 4 bułki do burgerów, pełnoziarniste
  • 4 łyżki ketchupu, bez cukru
  • 4 liście sałaty, np. lodowej
  • 2 pomidory malinowe, pokrojone w plastry
  • 4 plastry sera żółtego, o niskiej zawartości tłuszczu
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w 5 mm plastry

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2107 kJ / 499 kcal
Białko
35 g
Węglowodany
66 g
Tłuszcz
8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy