
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baklava
-
350
g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
lub 350 g orzechów włoskich, łuskanych - 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g oleju
- 50 g cukru
- 1 - 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
- 10 płatów ciasta filo
Syrop
- 200 g cukru
- 100 g wody
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 225.3 kcal / 942.9 kJ
- Białko
- 4.3 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Węglowodany
- 22.4 g
- Błonnik
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Sód
- 46.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czerwony ryż Tex-Mex
1 godz.
Smażone rozetki
1 godz.
Pikantne zakręcone ziemniaki na patyku (TM5)
10 min
Deser lodowy Chai latte
15 godz.
Ogórki po azjatycku (TM5)
1 godz. 30 min
Tarta z różami z jabłek (TM6)
2 godz. 50 min
Migdały w karmelu (guirlache nougat)
1 godz. 30 min
Ciasteczka orzechowo-kawowe
50 min
Plaster miodu
1 godz. 30 min
Wegetariański kimbap z omletem i szpinakiem
2 godz.
Ciasteczka z żółtek
2 godz. 15 min
Mac'n'cheese
50 min