
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baklava
-
350
g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
lub 350 g orzechów włoskich, łuskanych - 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g oleju
- 50 g cukru
- 1 - 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
- 10 płatów ciasta filo
Syrop
- 200 g cukru
- 100 g wody
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 942.9 kJ / 225.3 kcal
- Białko
- 4.3 g
- Węglowodany
- 22.4 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 46.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1 Std. 45 Min
Warkocze orzechowe
2 Std.
Pizza w stylu chicagowskim (Chicago deep dish pizza)
1h 35min
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2 Std.
Orzechowe ravioli z szampańskim sosem
1 Std. 30 Min
Tarta z gruszkami i serem brie
1h 25min
Tarta kokosowa z kiwi (bez pieczenia)
4h 25min
Chipsy z obierek warzywnych i serowe kulki
1 Std. 40 Min
Szampański crème brûlée z biszkoptami
3 Std.
Kiszone rzodkiewki (TM6)
72 godz. 30 min
Clafoutis z krojonymi śliwkami (TM6)
1 Std. 15 Min
Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM6)
2 godz. 15 min