Urządzenia i Akcesoria
Baklava
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 10 min
20 porcji
Składniki
Baklava
-
350 g orzechów włoskich, łuskanych350 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
-
80 g masła pokrojonego na kawałki
-
50 g oleju
-
50 g cukru
-
1 - 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
-
10 płatów ciasta filo
Syrop
-
200 g cukru
-
100 g wody
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
-
2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
46.8 mg
Białko
4.3 g
Kalorie
942.9 kJ /
225.3 kcal
Tłuszcz
14.3 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Węglowodany
22.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SMAKI WAKACJI V
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Rolada kawowo-orzechowa
2 godz. 30 min
Rolada tiramisu
4 godz.
Bezglutenowe ciasto kakaowe z orzechami
1 godz. 10 min
Portugalskie babeczki z kremem
1 godz. 10 min
Kawowy sos karmelowy
45 min
Kogel-mogel
5 min
Orzechowe semifreddo
8 godz. 35 min
Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM6, TM7)
1 godz. 50 min
Migdały w karmelu (guirlache nougat)
1 godz. 30 min
Karmelowe toffi z migdałami i solą
1 godz. 45 min
Frittata ze spiralizowanymi ziemniakami (TM6, TM7)
45 min
Ser labneh z ziołami w oliwie
85 godz. 25 min