
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baklava
-
350
g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
lub 350 g orzechów włoskich, łuskanych - 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g oleju
- 50 g cukru
- 1 - 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
- 10 płatów ciasta filo
Syrop
- 200 g cukru
- 100 g wody
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 225.3 kcal / 942.9 kJ
- Białko
- 4.3 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Węglowodany
- 22.4 g
- Błonnik
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Sód
- 46.8 mg