Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baklava
-
350
g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
lub 350 g orzechów włoskich, łuskanych - 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g oleju
- 50 g cukru
- 1 - 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
- 10 płatów ciasta filo
Syrop
- 200 g cukru
- 100 g wody
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 942.9 kJ / 225.3 kcal
- Białko
- 4.3 g
- Węglowodany
- 22.4 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 46.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Burgery z fileta kurczaka jalapeño
50min
Kawa przelewowa (Drip coffee)
5 Min
Azjatycka surówka z krojonych warzyw (TM5)
15min
Korma z wołowiny
3sa 10 dk
Czarne trufle szampańskie
2h 15min
Japońska sałatka z surimi (TM6)
20min
Dyniowy chleb na zakwasie
18h 20min
Bawarski chleb preclowy
2h
Płynące ciastka czekoladowe z herbatą matcha (lava cakes)
2h
Toum (libański sos czosnkowy z białek)
15min
Ciasto wiosenna stokrotka
50min
Spring rolls z kurczakiem i sosem orzechowym (TM6)
1h