Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g grzybów, suszonych, np. borowików lub podgrzybków
- 1600 g wody
- 40 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 30 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 70 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 80 g makaronu, suchego, typu łazanki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu, w temp. pokojowej
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 889.9 kJ / 212.7 kcal
- Białko
- 4.4 g
- Węglowodany
- 26.9 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.6 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Sód
- 617.5 mg
Alternatywne przepisy
Zupa grzybowa
1h 15 min
Barszcz na zakwasie z uszkami
123 Std. 50 Min
Wigilijna kapusta z grochem
2h 20min
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50min
Kapuśniak
50min
Kompot z suszu
2h 10min
Żurek
50min
Krupniok zapiekany w kapuście kiszonej
1h 30min
Góralska kwaśnica
1h 30min
Wigilijna kapusta z grzybami
1h 20 min
Bigos
1h 30min
Bigos podhalański
1h 40min