
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g grzybów, suszonych np. borowików lub podgrzybków
- 1600 g wody
- 40 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 30 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 70 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 80 g makaronu, suchego typu łazanki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu w temp. pokojowej
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 212.7 kcal / 889.9 kJ
- Białko
- 4.4 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Węglowodany
- 26.9 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.6 g
- Sód
- 617.5 mg
Alternatywne przepisy
Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
35min
Bigos podhalański
1h 40min
Barszcz na zakwasie z uszkami
123h 50min
Wigilijna kapusta z grzybami
1h 20min
Wigilijna kapusta z grochem
2h 20min
Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy
1h 45min
Żurek
50min
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50min
Bigos
1h 30min
Krupnik z grzybami
45min
Zupa grzybowa
1h 15min
Góralska kwaśnica
1h 30min