
Urządzenia i Akcesoria
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
-
70 g grzybów, suszonych np. borowików lub podgrzybków
-
1600 g wody
-
40 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
30 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
70 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 ½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 liście laurowe, suszone
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
80 g makaronu, suchego typu łazanki
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu w temp. pokojowej
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
212.7 kcal /
889.9 kJ
Białko
4.4 g
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
26.9 g
Błonnik
3.2 g
Tłuszcz nasycony
6.6 g
Sód
617.5 mg