Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 - 650 g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w 1,5 cm plastry
- ½ łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do obsmażenia mięsa
-
250
g grzybów, świeżych, np. podgrzybków, borowików, pokrojonych w 2 cm kostkę
lub 250 g grzybów, mrożonych, np. podgrzybków, borowików, pokrojonych w 2 cm kostkę - 400 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) - 1 łyżka sosu sojowego
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2172 kJ / 518 kcal
- Białko
- 30.3 g
- Węglowodany
- 8.1 g
- Tłuszcz
- 40.4 g
- Błonnik
- 2.4 g
Alternatywne przepisy
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
45 min
Eskalopki cielęce w sosie śmietanowym z pieczarkami
45 min
Polędwica w sosie musztardowym
1h 30min
Roladki z indyka nadziewane grzybami
1 Std. 40 Min
Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym
2 Std. 10 Min
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1sa 35 dk
Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
1h 10 min
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1u. 50min
Kremowy sos grzybowy na winie
30 min
Pulpety z jajkami przepiórczymi w sosie pieczarkowym
1h 20 min
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
30 min
Polędwica po toskańsku
45 min