Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 - 650 g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w 1,5 cm plastry
- ½ łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do obsmażenia mięsa
- 250 g grzybów, świeżych, np. podgrzybków, borowików, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 400 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 łyżka sosu sojowego
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2172 kJ / 518 kcal
- Białko
- 30.3 g
- Węglowodany
- 8.1 g
- Tłuszcz
- 40.4 g
- Błonnik
- 2.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Karkówka z cebulą
1h 45min
Polędwiczka wieprzowa w sosie porowym z ryżem basmati
45min
Żeberka w kapuście
2sa 10 dk
Polędwica w sosie musztardowym
1h 30min
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
45min
Polędwica po toskańsku
45min
Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
1h 10min
Eskalopki cielęce w sosie śmietanowym z pieczarkami
45min
Udziec indyczy zawijany w boczek z ziemniakami
1 Std. 40 Min
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1 Std. 35 Min
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
30 Min
Roladki z indyka nadziewane grzybami
1 Std. 40 Min