Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 130 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
-
1 - 1 ½
łyżeczki majeranku, suszonego
lub 6 gałązek majeranku, świeżego, tylko liście - 20 g oliwy z oliwek
- 400 g bakłażana, pokrojonego na kawałki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- ½ - 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 opakowanie makaronu, suchego (400-500 g), np. spaghetti, bucatini
- woda, do gotowania makaronu
- mieszane zioła, świeże np. majeranek, bazylia, oregano, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1701.3 kJ / 406.5 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 64.7 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
- Błonnik
- 7.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pęczotto z pomidorami
50min
Tagliatelle z pesto z bobu
30 Min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45min
Bolognese z kalafiorem
55min
Wegetariański gulasz z tofu
30 Min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Makaron z bakłażanem i pomidorami
55min
Spaghetti z cukinią z sosem pomidorowym i gorgonzolą
40 min
Pilaw z ziarnami i burakiem
30 Min
Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami
35min