Urządzenia i Akcesoria
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji
Składniki
-
60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
130 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
6 gałązek majeranku, świeżego, tylko liście1 - 1 ½ łyżeczki majeranku, suszonego
-
20 g oliwy z oliwek
-
400 g bakłażana pokrojonego na kawałki
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
½ - 1 łyżeczka bazylii, suszonej
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 opakowanie makaronu, suchego (400-500 g), np. spaghetti, bucatini
-
woda do gotowania makaronu
-
mieszane zioła, świeże np. majeranek, bazylia, oregano, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
15 g
Kalorie
1701.3 kJ /
406.5 kcal
Tłuszcz
7.3 g
Błonnik
7.2 g
Węglowodany
64.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA WEGE
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1 godz.
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1 godz. 10 min
Wegetariański gulasz z tofu
30 min
Makaron z bakłażanem i pomidorami
55 min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1 godz.
Wegańskie chili
40 min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 min
Wegańskie "chili con carne"
1 godz.
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30 min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1 godz. 25 min
Ratatouille
40 min