Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
TM6 TM5

Makaron z bakłażanem "po bolońsku"

4.3 (975 ocen)

Składniki

  • 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 130 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 1 ½ łyżeczki majeranku, suszonego
    lub 6 gałązek majeranku, świeżego, tylko liście
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g bakłażana, pokrojonego na kawałki
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½ - 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 opakowanie makaronu, suchego (400-500 g), np. spaghetti, bucatini
  • woda, do gotowania makaronu
  • mieszane zioła, świeże np. majeranek, bazylia, oregano, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1701.3 kJ / 406.5 kcal
Białko
15 g
Węglowodany
64.7 g
Tłuszcz
7.3 g
Błonnik
7.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy