Pizza pełnoziarnista z owocami i kremem orzechowo-kakaowym
TM6 TM5

Pizza pełnoziarnista z owocami i kremem orzechowo-kakaowym

3.7 (19 ocen)

Składniki

  • 20 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 70 g sera ricotta, pokrojonego na 1,5 cm kawałki
    lub 70 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na 1,5 cm kawałki

Ciasto

  • 180 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
  • 100 g białej mąki orkiszowej (patrz wskazówka)
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • ½ łyżeczki soli

Pizza

  • 120 g masła orzechowego, przygotowanego w TM
  • 15 g kakao
  • 80 - 100 g napoju migdałowego, niesłodzonego (patrz wskazówka)
    lub 80 - 100 g chudego mleka
  • 10 - 20 g miodu, płynnego
  • 10 g oleju kokosowego, płynnego
  • mąka orkiszowa, do oprószenia blatu
  • 1 banan, dojrzały (100-110 g), pokrojony w plasterki
  • 2 - 3 truskawki, świeże
    lub 2 łyżki malin, świeżych
  • 1 łyżka jagód goji, suszonych (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1865 kJ / 445 kcal
Białko
14 g
Węglowodany
54 g
Tłuszcz
21 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Błonnik
7 g
Sód
360.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 75 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy