
Wersje kompatybilne
Pizza pełnoziarnista z owocami i kremem orzechowo-kakaowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
-
70
g sera ricotta pokrojonego na 1,5 cm kawałki
lub 70 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na 1,5 cm kawałki
Ciasto
- 180 g wody
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 100 g białej mąki orkiszowej (patrz wskazówka)
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- ½ łyżeczki soli
Pizza
- 120 g masła orzechowego przygotowanego w TM
- 15 g kakao
-
80 - 100
g napoju migdałowego, niesłodzonego (patrz wskazówka)
lub 80 - 100 g chudego mleka - 10 - 20 g miodu płynnego
- 10 g oleju kokosowego płynnego
- mąka orkiszowa do oprószenia blatu
- 1 banan, dojrzały (100-110 g), pokrojony w plasterki
-
2 - 3
truskawki, świeże
lub 2 łyżki malin, świeżych - 1 łyżka jagód goji, suszonych (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 445 kcal / 1865 kJ
- Białko
- 14 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Węglowodany
- 54 g
- Błonnik
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Sód
- 360.8 mg