
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 jabłka ekologiczne (ok. 200 g każde)
- ocet jabłkowy do posmarowania jabłek
- 80 g orzechów, całych, mieszanych np. migdałów, orzechów włoskich, laskowych (patrz wariant)
- ½ - 1 ząbek czosnku
- 200 g serka kremowego podzielonego na kawałki
-
50
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 50 g jogurtu greckiego - ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
100 - 150
g roszponki plus dodatkowa ilość do dekoracji
lub 100 - 150 g liści szpinaku, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 255 kcal / 1066 kJ
- Białko
- 8 g
- Tłuszcz
- 20 g
- Węglowodany
- 9 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Sód
- 260 mg