Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM5)

Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM5)

4.6 12 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • ziemniaków małych, nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w ósemki
    400 g
  • papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 5 cm kawałki
    400 g
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • curry, mielonego
    1 łyżeczka
  • papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • soli
    2 łyżeczki
  • rzodkiewek
    150 g
  • ogórka obranego lub nieobranego, z odciętymi końcówkami
    150 g
  • liści szpinaku baby, świeżych
    70 - 100 g
  • wody
    700 g
  • zielonej soczewicy, suszonej
    100 g
  • jajka dokładnie umyte
    4
Sos z tahini i pasty miso
  • ząbek czosnku
    1
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 g
  • pasty tahini (patrz wskazówka)
    40 g
  • pasty miso
    30 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 g
  • oleju sezamowego, prażonego
    15 g
  • wody
    50 g
  • soli
    2 - 3 szczypty
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 - 3 szczypty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 659.3 kcal / 2758.7 kJ
Białko 28.7 g
Tłuszcz 23.1 g
Węglowodany 106.5 g
Błonnik 33.4 g
Tłuszcz nasycony 5.1 g
Sód 1685.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...