
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM5)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
ziemniaków małych, nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w ósemki400 g
-
papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 5 cm kawałki400 g
-
oliwy z oliwek20 g
-
kurkumy, suszonej, mielonej½ łyżeczki
-
curry, mielonego1 łyżeczka
-
papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)1 łyżeczka
-
soli2 łyżeczki
-
rzodkiewek150 g
-
ogórka obranego lub nieobranego, z odciętymi końcówkami150 g
-
liści szpinaku baby, świeżych70 - 100 g
-
wody700 g
-
zielonej soczewicy, suszonej100 g
-
jajka dokładnie umyte4
Sos z tahini i pasty miso
-
ząbek czosnku1
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście5 g
-
pasty tahini (patrz wskazówka)40 g
-
pasty miso30 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego10 g
-
oleju sezamowego, prażonego15 g
-
wody50 g
-
soli2 - 3 szczypty
-
pieprzu czarnego, mielonego2 - 3 szczypty
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
659.3 kcal /
2758.7 kJ
Białko
28.7 g
Tłuszcz
23.1 g
Węglowodany
106.5 g
Błonnik
33.4 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Sód
1685.6 mg