Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, do natłuszczenia
- 700 g śliwek, dojrzałych, jędrnych, bez pestek, przekrojonych na pół
- ½ cytryny, ekologicznej
- 80 g cukru, plus 4-6 łyżek
- 65 g mąki pszennej
-
½
laski wanilii, tylko ziarna (patrz wskazówka)
lub ½ łyżeczki aromatu waniliowego - 2 jajka
- 100 g mleka
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 szczypta soli
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1011.5 kJ / 241.8 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 44.9 g
- Tłuszcz
- 5.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 59.5 mg
Alternatywne przepisy
Borówki pod kruszonką
50 Min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1 Std. 20 Min
Francuski deser z truskawkami (millasson)
1h 15min
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM5)
1 Std. 20 Min
Ciasto twarogowe z agrestem
50 Min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
4h 40min
Clafoutis z krojonymi śliwkami (TM5)
1h 15min
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM6)
1h 15min
Clafoutis z rabarbarem
50 Min
Tarta z ricottą i rabarbarem
1u. 45min
Mini galette z grzybami
1u. 45min
Paj (pie) z jeżynami
1 Std. 35 Min