Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Przyprawa korzenna
- 60 g lasek cynamonu, przełamanych na pół
- 10 g gałki muszkatołowej, całej (2 szt.)
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 g goździków
- 10 g imbiru, suszonego, mielonego
Jabłka w syropie
- 5 - 6 jabłek (ok. 1000 g, np. Granny Smith)
- 90 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1200 g wody
- 180 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
20
g skrobi ziemniaczanej
lub 20 g skrobi kukurydzianej
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1628 kJ / 389.1 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 101 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 15.4 g
- Sód
- 35.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Syrop korzenno-herbaciany do kawy (Chai syrup)
45 min
Dżem pomarańczowo-jabłkowy z płatkami migdałowymi Elżbiety Cybak
45 min
Konfitura z płatków róży
15 Min
Konfitura z zielonych pomidorów
1 godz. 30 min
Ketchup z dojrzałych bananów
40 min
Dżem mirabelkowy z wanilią
35 min
Marmolada cukiniowo-imbirowa
40 min
Pigwa pod kruszonką
1h 25min
Konfitura jabłkowa z migdałami
1 godz. 30 min
Marmolada z całych jabłek
3h
Dżem gruszkowy z imbirem i rozmarynem
1h 15min
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1h