
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g ciecierzycy, suszonej
- 1500 g wody
Przyprawa za'atar z pistacjami
- 20 g oregano, suszonego
- 20 g nasion kminu rzymskiego
- 20 g nasion kolendry
- 10 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych lub niesolonych
- 20 g ziaren sezamu, białego
- 20 g sumaku
- 5 g soli
Hummus
- 1500 g wody
- 40 g oliwy z oliwek
- 35 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
Pieczywo maca
- 200 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 110 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 442.9 kcal / 1853 kJ
- Białko
- 18.1 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Węglowodany
- 66.4 g
- Błonnik
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Sód
- 858 mg