
Wersje kompatybilne
Focaccia z kurkami i rozmarynem, pasta serowo-śmietanowa
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Focaccia z kurkami i rozmarynem
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 350 g mleka
- 600 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do posmarowania dłoni
- 2 ząbki czosnku
-
150
g kurek, świeżych
lub 150 g kurek, mrożonych uprzednio rozmrożonych - 4 - 5 gałązek rozmarynu, świeżego tylko liście
-
½
łyżeczki soli
lub ½ łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Pasta serowo-śmietanowa
- 120 g bryndzy pokrojonej na kawałki
- 100 g twarogu pokrojonego na kawałki
- 20 g masła miękkiego
- 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- ¼ łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ - ¾ łyżeczki czosnku, granulowanego
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 813.8 kcal / 3407 kJ
- Białko
- 30.2 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Węglowodany
- 125.6 g
- Błonnik
- 7.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2 godz.
Focaccia z figami i rozmarynem
2 godz.
Podpłomyk ze szparagami i orzechami
1 godz. 15 min
Podpłomyk alzacki ze szparagami
1 godz. 10 min
Focaccia
2 godz. 50 min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1 godz. 40 min
Mini foccacie z oregano
3 godz. 40 min
Focaccia z cebulą, oliwkami i rozmarynem
2 godz. 35 min
Chrupiąca focaccia
2 godz. 10 min
Focaccia z cebulą
2 godz. 20 min
Focaccia z jabłkiem i cebulą
1 godz. 55 min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1 godz. 45 min