Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
TM6 TM5

Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)

4.8 ( 106 ocen )

Składniki

Zaczyn żytni (dzień wcześniej)

  • 140 g wody
  • 10 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
  • 130 g mąki żytniej typu 720

Ciasto właściwe

  • 400 g wody
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • 120 g mąki żytniej typu 720
  • 560 g mąki pszennej chlebowej typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 10 g miodu
    lub 10 g ekstraktu słodowego w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do natłuszczenia
    lub olej kokosowy do natłuszczenia

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1718 kcal / 7183 kJ
Białko
44 g
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
361 g
Błonnik
28 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Sód
1183 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy