Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)

Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)

4.8 115 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 16 godz. 30 min
2 sztuki

Składniki

Zaczyn żytni (dzień wcześniej)
  • 140 g wody
  • 10 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
  • 130 g mąki żytniej typu 720
Ciasto właściwe
  • 400 g wody
  • 5 g drożdży świeżych (opcjonalnie) pokruszonych (patrz wskazówka)
  • 120 g mąki żytniej typu 720
  • 560 g mąki pszennej chlebowej typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 10 g miodu
    10 g ekstraktu słodowego w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do chleba (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
  • olej rzepakowy do natłuszczenia
    olej kokosowy, do natłuszczenia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 1183 mg
Białko 44 g
Kalorie 7183 kJ / 1718 kcal
Tłuszcz 8 g
Błonnik 28 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Węglowodany 361 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...