
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 160 g cebuli przekrojonej na pół
- 25 g oliwy z oliwek
- 300 g mięsa z indyka, mielonego podzielonego na kawałki
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g pełnotłustego mleka 3,2% (patrz wariant)
- makaron, suchy, typu penne rigate do podania (ok. 300 g)
- woda do gotowania makaronu
- Wartości odżywcze
- na 160 g
- Kalorie
- 179.3 kcal / 750.2 kJ
- Białko
- 9.4 g
- Tłuszcz
- 4.9 g
- Węglowodany
- 24.5 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Sód
- 39.5 mg