
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 5 łodyżek natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 10 g oliwy z oliwek
- 400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 20 g bułki tartej
- 2 jajka
- 1 ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 250 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 500 g wody
- ½ pęczka szczypiorku, świeżego drobno posiekanego, plus dodatkowa ilość pokrojona na 4 cm kawałki, do dekoracji
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 ogórek pokrojony w 20 ok. 1 cm plastrów (ok. 160 g)
- 10 rzodkiewek pokrojonych w 40 ok. 5 mm plastrów
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 87 kcal / 365 kJ
- Białko
- 5 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Węglowodany
- 2 g
- Błonnik
- 1 g