Szczupak w cieście piwnym z sosem duńskim

Szczupak w cieście piwnym z sosem duńskim

4.8 60 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

Sos duński
  • koperku, świeżego
    5 g
  • cebul perłowych marynowanych, odsączonych z zalewy
    40 g
  • korniszonów odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
    60 g
  • oleju rzepakowego
    200 g
  • jajko o temperaturze pokojowej
    1
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 g
  • musztardy Dijon
    20 g
  • curry, mielonego
    1 czubata łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
Szczupak w cieście piwnym
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
    100 g
  • piwa jasnego
    125 g
  • jajko
    1
  • proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki
  • papryki ostrej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • filetów ze szczupaka, bez skóry pokrojonych na 5-7 cm kawałki, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
    400 - 450 g
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • cytryna pokrojona w ćwiartki, do podania
    1

Wartości odżywcze na 4 porcje

Kalorie 3402 kcal / 14243.5 kJ
Białko 111.3 g
Tłuszcz 276.6 g
Węglowodany 119.8 g
Błonnik 5.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...