Kurczak z pieczarkami zapiekany pod ciastem francuskim
TM5 TM6

Kurczak z pieczarkami zapiekany pod ciastem francuskim

Składniki

  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 75 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
  • 350 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • ¾ łyżeczki soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu, mielonego,
  • 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych,
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g sosu sojowego,
  • 15 g octu balsamicznego
  • 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 350 g mięsa z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 200 g ciasta francuskiego
  • 1 żółtko, lekko roztrzepane
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4775 kJ / 1140 kcal
Białko
62 g
Węglowodany
52 g
Tłuszcz
73 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo®  i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów  – bez żadnych haczyków! 

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie