
Wersje kompatybilne
Kurczak z pieczarkami zapiekany pod ciastem francuskim
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 75 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 0,5 cm kostkę
-
350
g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
lub 350 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki - ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu, mielonego
-
1
łyżeczka liści tymianku, świeżych
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g sosu sojowego
- 15 g octu balsamicznego
- 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 350 g mięsa z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 200 g ciasta francuskiego
- 1 żółtko lekko roztrzepane
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1140 kcal / 4775 kJ
- Białko
- 62 g
- Tłuszcz
- 73 g
- Węglowodany
- 52 g
- Błonnik
- 7.8 g