Urządzenia i Akcesoria
Kurczak z pieczarkami zapiekany pod ciastem francuskim
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje
Składniki
-
15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1 ząbek czosnku
-
40 g oliwy z oliwek
-
75 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 0,5 cm kostkę
-
350 g brązowych pieczarek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki350 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
-
¾ łyżeczki soli
-
¾ łyżeczki pieprzu, mielonego
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g sosu sojowego
-
15 g octu balsamicznego
-
10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 łyżka mąki pszennej
-
350 g mięsa z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
200 g ciasta francuskiego
-
1 żółtko lekko roztrzepane
-
1 łyżeczka ziaren sezamu
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
62 g
Kalorie
4775 kJ /
1140 kcal
Tłuszcz
73 g
Błonnik
7.8 g
Węglowodany
52 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KOLACJA DLA BLISKICH
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pizza w dwóch smakach
1 godz. 40 min
Zapiekane banany w czekoladzie pod kokosanką
40 min
Scones z camembertem
45 min
Sałatka z kurczakiem i czerwoną kapustą
40 min
Roladki z kurczaka (sous-vide) z sosem paprykowym (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 10 min
Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)
1 godz. 15 min
Pizzaiola z kurczaka
35 min
Kurczak w sosie zapiekany pod ciastem francuskim
55 min
Kurczak Marengo
55 min
Polędwiczki w cieście drożdżowym
1 godz. 10 min
Kurczak koronacyjny Elżbiety II
30 min
Kluski z indykiem, sosem śmietanowym i porem
40 min