Sycylijskie arancini z mięsem
TM5 TM6

Sycylijskie arancini z mięsem

3.9 (11 ocen)

Składniki

Gotowanie ryżu

  • 1200 g wody
  • 1 ½ - 2 łyżeczki soli
  • 400 g ryżu do risotto, np. arborio
  • 25 g masła
  • 80 g sera parmezan, tartego
  • 1 szczypta szafranu, mielonego
  • 1 jajko

Mięsne nadzienie

  • 40 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 30 g pieczarek, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 70 g zielonego groszku, mrożonego

Arancini

  • 300 g sera mozzarella, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 2 jajka, roztrzepane
  • bułka tarta, ilość do panierowania
  • olej, ilość do głębokiego smażenia

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
147.4 kJ / 35.2 kcal
Białko
1.1 g
Węglowodany
2.3 g
Tłuszcz
2.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie