
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ryż basmati
- 1300 g wody
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 300 g ryżu basmati
Turbot w szampańskim sosie
- 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 100 g masła w tym 80 g miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 80 g wody
-
140
g szampana
lub 140 g wina musującego, typu Prosecco -
¾
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ¾ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - 1 łyżka sosu rybnego
-
6
filetów z turbota (ok. 150 g każdy)
lub 6 filetów z ryby o białym mięsie np. z dorsza, halibuta, o grubości 1-1,5 cm (ok. 150 g każdy) - 2 szczypty soli
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
30
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
lub 30 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej - 5 żółtek
- koperek, świeży do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 824.5 kcal / 3449.7 kJ
- Białko
- 71.2 g
- Tłuszcz
- 36.8 g
- Węglowodany
- 42.6 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.4 g
- Sód
- 1177.9 mg