Turbot w szampańskim sosie

Turbot w szampańskim sosie

4.7 11 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

Ryż basmati
  • 1300 g wody
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g ryżu basmati
Turbot w szampańskim sosie
  • 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 100 g masła w tym 80 g miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g wody
  • 140 g szampana
    140 g wina musującego, typu Prosecco
  • ¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ¾ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 6 filetów z turbota (ok. 150 g każdy)
    6 filetów z ryby o białym mięsie, np. z dorsza, halibuta, o grubości 1-1,5 cm (ok. 150 g każdy)
  • 2 szczypty soli
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    30 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • 5 żółtek
  • koperek, świeży (opcjonalnie) do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1177.9 mg
Białko 71.2 g
Kalorie 3449.7 kJ / 824.5 kcal
Tłuszcz 36.8 g
Błonnik 0.9 g
Tłuszcz nasycony 15.4 g
Węglowodany 42.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...