Zupa krem z młodej kapusty z pulpecikami

Zupa krem z młodej kapusty z pulpecikami

4.6 601 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 300 g udźca z indyka, bez skóry i kości, bez białych błonek, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 25 g bułki tartej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 500 g kapusty młodej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 300 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 700 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 5 g koperku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    100 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 201.7 kcal / 844.3 kJ
Białko 13.5 g
Tłuszcz 8.7 g
Węglowodany 21.3 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 2.8 g
Sód 825 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...