Wersje kompatybilne
Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 230 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 5 g koperku, świeżego, tylko liście
- 35 g oliwy z oliwek
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus 2-3 szczypty i dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 120 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
-
4
filety z łososia, świeże (ok. 150 g każdy, grubości 3 cm)
lub 4 filety z ryby o białym mięsie (ok. 150 g każdy, grubości 3 cm), np. dorsza, halibuta - 1000 g wody
- 300 g cukinii, pokrojonej w 2-3 cm kostkę
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
50
g makaronu suchego, typu orzo
lub 50 g makaronu, suchego, krótkiego, np. muszelki -
2 ½ - 3
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 400 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 40 g białego wina (opcjonalnie)
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3233.2 kJ / 772.8 kcal
- Białko
- 37.5 g
- Węglowodany
- 44.8 g
- Tłuszcz
- 49 g
- Tłuszcz nasycony
- 17 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 873.8 mg
Alternatywne przepisy
Zupa krem z pora i ziemniaków, polędwiczki drobiowe z sosem velouté
45min
Dorsz w ziołowej kruszonce z ryżem, szpinakiem i sosem cytrynowym
40min
Filety z dorsza z masłem cytrusowym; Muffinki z czekoladą
1h
Ryba z warzywami na parze; Lody z sosem z owoców jagodowych
1h 15min
Łosoś z ryżem, brokułami i sosem koperkowym; Budyń czekoladowy
40min
Filet z białej ryby (sous-vide) z pieczonymi warzywami (z osłoną noża miksującego)
1h 30min
Łosoś z warzywami; Sos holenderski
40min
Filety z pstrąga gotowane na parze i purée z brokułów
40min
Filet z białej ryby, ziołowy ryż i warzywa na parze
50min
Ryba na parze z zielonym purée
50min
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40min
Ryba z warzywami i purée z kalafiora
40min