Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem

Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem

3.6 30 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 230 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 5 g koperku, świeżego tylko liście
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 2-3 szczypty i dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 120 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 filety z łososia, świeże (ok. 150 g każdy, grubości 3 cm)
    4 filety z ryby o białym mięsie, (ok. 150 g każdy, grubości 3 cm), np. dorsza, halibuta
  • 1000 g wody
  • 300 g cukinii pokrojonej w 2-3 cm kostkę
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 50 g makaronu suchego, typu orzo
    50 g makaronu, suchego, krótkiego, np. muszelki
  • 2 ½ - 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 400 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 40 g białego wina (opcjonalnie)
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 873.8 mg
Białko 37.5 g
Kalorie 3233.2 kJ / 772.8 kcal
Tłuszcz 49 g
Błonnik 5.8 g
Tłuszcz nasycony 17 g
Węglowodany 44.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...