
Urządzenia i Akcesoria
Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
230 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
-
5 g koperku, świeżego tylko liście
-
35 g oliwy z oliwek
-
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 ¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 2-3 szczypty i dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
120 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
4 filety z łososia, świeże (ok. 150 g każdy, grubości 3 cm)
-
1000 g wody
-
300 g cukinii pokrojonej w 2-3 cm kostkę
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
50 g makaronu suchego, typu orzo
-
2 ½ - 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
400 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
-
60 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g białego wina (opcjonalnie)
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 łyżeczka mąki pszennej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
873.8 mg
Białko
37.5 g
Kalorie
3233.2 kJ /
772.8 kcal
Tłuszcz
49 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
17 g
Węglowodany
44.8 g