Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem

Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem

3.6 29 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • pora pokrojonego w 1 cm plastry
    230 g
  • koperku, świeżego tylko liście
    5 g
  • oliwy z oliwek
    35 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    15 g
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
    1 ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego plus 2-3 szczypty i dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
    ½ łyżeczki
  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • selera naciowego pokrojonego na kawałki
    120 g
  • ząbki czosnku
    2
  • filety z łososia, świeże (ok. 150 g każdy, grubości 3 cm)
    4
    4 filety z ryby o białym mięsie, (ok. 150 g każdy, grubości 3 cm), np. dorsza, halibuta
  • wody
    1000 g
  • cukinii pokrojonej w 2-3 cm kostkę
    300 g
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    1 łyżeczka
  • makaronu suchego, typu orzo
    50 g
    50 g makaronu, suchego, krótkiego, np. muszelki
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 ½ - 3 łyżeczki
    2 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
    400 g
  • skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
    5 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    60 g
  • białego wina (opcjonalnie)
    40 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    50 g
  • mąki pszennej
    1 łyżeczka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 772.8 kcal / 3233.2 kJ
Białko 37.5 g
Tłuszcz 49 g
Węglowodany 44.8 g
Błonnik 5.8 g
Tłuszcz nasycony 17 g
Sód 873.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...