Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g ziaren słonecznika
- 150 g komosy ryżowej (quinoa)
- 1200 g wody
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 300 g różyczek brokułu, przekrojonych na pół
- 150 g marchewki, pokrojonej w półplasterki
- 100 g zielonego groszku, mrożonego
- 3 łyżeczki curry, mielonego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżeczki skórki z limonki, tartej
- ½ łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
- 4 łodyżki liści mięty, świeżych
- ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek extra vergine
- 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1880 kJ / 449 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 40 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Błonnik
- 9.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z komosą ryżową, marchewką i cukinią
1 godz. 35 min
Sałatka z quinoa z chrupiącymi warzywami
50 min
Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem
1 godz.
Sałatka z zielonej soczewicy
45 min
Sałatka z ciecierzycy
25 min
Quinoa z kurczakiem, groszkiem cukrowym i dressingiem mango
30 min
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
55 min
Sałatka na ciepło z komosy ryżowej, cukinii i marchewki (bez glutenu)
30 min
Sałatka z soczewicy
45 min
Sałatka z kaszy quinoa
40 min
Tabbouleh z komosą ryżową i tuńczykiem
40 min
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z pieczoną dynią i granatem
1 godz.