Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi
TM6 TM5

Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi

4.7 (253 oceny)

Składniki

Krem czekoladowo-orzechowy

  • 300 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 2 listki żelatyny (1,7 g każdy)
    lub 1 ½ łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczone w 40 g wody
  • woda, do namoczenia żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 500 g śmietany, 36% tłuszczu
  • 100 g masła orzechowego, podzielonego na kawałki

Ciasto czekoladowe

  • 1 laska wanilii
  • 245 g cukru
  • 80 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 220 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi kukurydzianej
    lub 30 g skrobi ziemniaczanej

Warstwa chrupka

  • 100 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
  • 125 g płatków kukurydzianych, miodowych
  • 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 100 g masła orzechowego, podzielonego na kawałki

Składanie ciasta i polewa czekoladowa

  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
3012.7 kJ / 719.6 kcal
Białko
12.2 g
Węglowodany
54.2 g
Tłuszcz
50.9 g
Tłuszcz nasycony
27.4 g
Błonnik
2.4 g
Sód
227.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy