
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1400 g truskawek, świeżych
- 600 g rabarbaru, pokrojonego w 1-2 cm plastry
- 400 - 500 g cukru
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g pektyny jabłkowej
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 914.1 kJ / 218.5 kcal
- Białko
- 1.3 g
- Węglowodany
- 51.5 g
- Tłuszcz
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Sód
- 3.6 mg
Alternatywne przepisy
Powidła śliwkowe
2 godz.
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 godz. 10 min
Dżem truskawkowo-jabłkowy
45 min
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30 min
Dżem z czarnej porzeczki
35 min
Dżem malinowy
40 min
Marmolada porzeczkowo-jabłkowa
25 min
Marmolada truskawkowa z Aperolem®
20 min
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 2:1)
1 godz.
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50 min
Dżem z owoców leśnych
40 min
Dżem morelowy z imbirem (z mieszanką żelującą 3:1)
1 godz.