
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g migdałów, w płatkach
- 140 g cukru
- 20 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 150 g masła pokrojonego na kawałki
- olej do natłuszczenia
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 szt.)
- cukier puder do oprószenia
- 1 łyżka dżemu dowolnego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 269.1 kcal / 1126.1 kJ
- Białko
- 6.1 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Węglowodany
- 21.9 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Sód
- 51.2 mg