Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Eggplant and mince layers
- 900 g water
- 750 g eggplant (approx. 1.5), cut into round slices (0.5 cm)
- 2 ½ tsp sea salt
- 30 g olive oil, plus extra for greasing
- 1 brown onion (approx. 150 g), cut into halves
- 30 g red wine
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 tbsp tomato paste
- ½ tsp ground black pepper
- ¼ tsp ground cloves
- 1 tsp ground cinnamon
- 1000 g lamb mince, broken into pieces
Béchamel topping
- 170 g Parmesan cheese, crust removed and cut into pieces (3 cm)
- 40 g unsalted butter
- 40 g plain flour
- 500 g full cream milk
- ½ tsp sea salt
- 2 pinches ground black pepper
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2159 kJ / 514 kcal
- Białko
- 38.6 g
- Węglowodany
- 12.7 g
- Tłuszcz
- 34 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.3 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 1150 mg
Alternatywne przepisy
Lamb shanks with risoni and feta
3 Std. 50 Min
Beef ragu
1 Std. 25 Min
Pork and apple cider stew
1 Std. 40 Min
Moroccan lamb burgers with harissa yoghurt dressing
1sa 5 dk
Shepherd's pie with butter bean mash
1h
Lamb spezzatino
1h 45min
Chilli beef with lemon feta
30min
Chicken cacciatore
50 min
Beef stroganoff
35 Min
Chilli con carne
40 min
Lamb with pumpkin and lentils
50 min
Lemon and lamb pie with filo topping
2h 40min