Lamb Moussaka

Lamb Moussaka

4.3 225 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 portions

Składniki

Eggplant and mince layers
  • water
    900 g
  • eggplant (approx. 1.5), cut into round slices (0.5 cm)
    750 g
  • sea salt
    2 ½ tsp
  • olive oil plus extra for greasing
    30 g
  • brown onion (approx. 150 g), cut into halves
    1
  • red wine
    30 g
  • canned chopped tomatoes
    400 g
  • tomato paste
    1 tbsp
  • ground black pepper
    ½ tsp
  • ground cloves
    ¼ tsp
  • ground cinnamon
    1 tsp
  • lamb mince broken into pieces
    1000 g
Béchamel topping
  • Parmesan cheese crust removed and cut into pieces (3 cm)
    170 g
  • unsalted butter
    40 g
  • plain flour
    40 g
  • full cream milk
    500 g
  • sea salt
    ½ tsp
  • ground black pepper
    2 pinches

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 1150 mg
Białko 38.6 g
Kalorie 2159 kJ / 514 kcal
Tłuszcz 34 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 15.3 g
Węglowodany 12.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...