
Wersje kompatybilne
Spinach and ricotta patties with tomato sauce
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spinach patties
- olive oil for greasing
- 90 g Parmesan cheese cut into cubes (3 cm)
- 1 - 2 pieces lemon zest (5 x 2 cm), no white pith (optional)
- 200 g fresh baby spinach leaves
- 250 g ricotta drained
- 1 pinch sea salt
- ¼ tsp ground nutmeg to taste
- ¼ tsp ground black pepper
- 1 egg
- 90 g plain flour
Tomato sauce
- 1 brown onion cut into quarters
- 1 garlic clove
- 20 g olive oil
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 tsp dried oregano
- 1 tsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 1 pinch sea salt to taste
- 1 pinch ground black pepper to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 767.5 kcal / 3211 kJ
- Białko
- 43.2 g
- Tłuszcz
- 41.3 g
- Węglowodany
- 58.3 g
- Błonnik
- 7.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.1 g
- Sód
- 964.2 mg