Wersje kompatybilne
Linseed crackers with mutabbal beitinjan (eggplant dip)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mutabbal beitinjan (eggplant dip)
- 1 eggplant (approx. 400 g), cut into halves lengthways and skin pricked all over with a fork
- 3 garlic cloves, unpeeled
- 50 g olive oil, plus extra for drizzling
- 1 tbsp lemon juice
- ½ tsp sea salt, to taste
- 1 - 2 pinches ground black pepper, to taste
- 40 g pitted Kalamata olives
- 1 tsp ground cumin
- 3 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 20 g tahini (see Tips)
- 30 g natural yoghurt
Flaxseed (linseed) crackers
- 230 g flaxseeds (linseeds)
- 30 g onion
- 1 garlic clove
- 100 g red capsicum, deseeded and cut into quarters
- 100 g green capsicum, deseeded and cut into quarters
- 400 g tomatoes, cut into quarters
- 4 sun-dried tomatoes, drained
- 250 g water, room temperature
- 2 tsp dried Italian herbs
- ½ tsp sea salt, to taste
- pomegranate arils, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2553.8 kJ / 608 kcal
- Białko
- 18.4 g
- Węglowodany
- 13.5 g
- Tłuszcz
- 48.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.6 g
- Błonnik
- 25.6 g
- Sód
- 649.9 mg
Alternatywne przepisy
Falafel with beetroot hommus
20 Min
Orange and almond cake
2 Std. 20 Min
Pea and garden mint fritters
25 Min
Hommus
15 Min
Quinoa tabouli
12 Std. 40 Min
Chia coconut bread
2h 40min
Fennel, freekeh and orange salad
2h 25min
Halva semifreddo
7h 30min
Crunchy quinoa patties with avocado smash
1h 30min
Baba ghanoush
1 Std.
Sunny gazpacho
25 Min
Zucchini tortillas with falafel
25 Std. 30 Min