Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 - 4 eggplants trimmed and cut lengthways into slices
- 1 tbsp sea salt, plus extra to season
- 90 g Parmesan cheese, cut into pieces (3 cm)
- 230 g mozzarella, cut into pieces
- 3 garlic cloves
- 4 ½ sprigs fresh basil, leaves only, plus extra to garnish
- 180 g fresh baby spinach leaves
- 9 tbsp extra virgin olive oil, to drizzle
- 750 g smooth ricotta cheese
- 2 eggs
- ground black pepper, to season
- 600 g tomato passata
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2889.8 kJ / 690.7 kcal
- Białko
- 31.2 g
- Węglowodany
- 40.1 g
- Tłuszcz
- 47.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 19.2 g
- Błonnik
- 12.2 g
- Sód
- 1606.5 mg
Alternatywne przepisy
Super Green Pasta (Darren Robertson)
30min
Ricotta gnocchi alla sorrentina
55 min
Mushroom freekeh risotto with spring onion oil
1 Std. 10 Min
Smoky bean and tomato bowl (Diabetes, TM6)
30min
Sweet potato and wakame patties (Jude Blereau)
1 Std.
Cheesy polenta with vegetable ragù
1 Std. 20 Min
Cauliflower dhal with soft steamed eggs (Diabetes)
35min
Spinach and paneer curry (Diabetes)
50min
Mushroom and ricotta cannelloni (Diabetes)
1 Std.
Ricotta gnocchi with walnut and spinach pesto
35min
Meat-free mushroom lasagne
1 Std. 30 Min
Chicken meatballs in smoky tomato and eggplant sauce
50min