Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Wholemeal spelt pastry
- 260 g wholemeal spelt flour, plus extra for dusting
- 100 g olive oil
- 90 g chilled water
- 1 egg
- 1 ½ tsp apple cider vinegar
- 70 g sesame seeds
Spinach and feta filling
- 500 g fresh baby spinach leaves
- 20 g olive oil
- 180 g brown onion, cut into quarters
- 5 spring onions/shallots, trimmed and cut into thirds
- 200 g feta cheese, cut into pieces (approx. 2 cm)
- 200 g cottage cheese
- 1 egg
- 2 egg whites
- 1 sprig fresh flat-leaf parsley, leaves only
- ½ tsp ground black pepper
Assembly
- 1 egg white, for glazing
- 1 tbsp pine nuts, for sprinkling
- 60 g mixed baby leaf salad
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2657.5 kJ / 632.7 kcal
- Białko
- 30.7 g
- Węglowodany
- 32.4 g
- Tłuszcz
- 40.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Błonnik
- 9.6 g
- Sód
- 556.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pumpkin tart
2h 15min
Silverbeet quiche with oat and Parmesan crust
1 Std. 15 Min
Lentil moussaka
3 Std. 30 Min
Ricotta, mint and zucchini lasagne
2h
Homemade ricotta
1 Std. 15 Min
Spinach and ricotta patties with tomato sauce
30 min
Filo spinach slice
55 Min
Courgette strudel
1 Std. 20 Min
Cheese and spring onion galette
1 Std. 15 Min
Fresh tomato tart
40 min
Silverbeet and mushroom calzone
2h
Ricotta gnocchi
2h