Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Five spice powder
- 2 tsp Szechuan peppercorns
- 3 star anise
- 2 tsp fennel seeds
- 2 cinnamon quills
- 6 whole cloves
Duck
- 1 cm piece fresh ginger, peeled
- 1 garlic clove
- ½ - 1 long red chilli, deseeded if preferred (opcjonalnie)
- 2 duck breasts, skin on
- 1 pinch sea salt, to taste
- 1 pinch ground black pepper, to taste
- 500 g water
- 2 tsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 2 tbsp soy sauce
- 100 g Asian greens, cut into pieces
- 50 g broccolini, cut into thirds
- 2 tbsp honey
- 2 tsp sesame oil
- 4 fresh mushrooms, cut into slices
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1525.8 kJ / 364.7 kcal
- Białko
- 37.4 g
- Węglowodany
- 27.5 g
- Tłuszcz
- 12.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 1058.3 mg
Alternatywne przepisy
Duck breasts with orange ginger sauce, mashed potatoes and green beans
1h 10 min
Champagne poached chicken terrine
1h 30min
Prawn and chicken laksa
40 min
Pork in green pepper and cognac sauce
50 min
Pork belly with noodles and chilli miso sauce (TM6)
4 Std. 20 Min
Thai-style grilled pork skewers
7 Std. 25 Min
Lamb rack with port sauce and parsnip purée
1h
John Dory with cauliflower couscous and corn purée (Mark Southon)
35 min
Five-spice duck with mushrooms, Asian vegetables and rice
1h 5 min
Chorizo and prawns a la Sidra
25 min
Prawn and pork pops with turmeric lime sauce
1h 5 min
Pork belly ramen
4h 10min