Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lamb tikka
- 2 garlic cloves
- 3 cm piece fresh ginger, peeled
- 200 g natural yoghurt
- 1 tsp paprika
- 2 tsp garam masala
- ½ tsp ground turmeric
- 1 tsp salt
- 600 g lamb rump steak, trimmed
Spicy eggplant
- 2 garlic cloves
- 1 fresh bird's eye chilli, trimmed
- 150 g brown onion, cut into eighths, segments separated
- 50 g olive oil
- 1 tsp mustard seeds
- 1 tsp ground coriander
- 300 - 350 g eggplant, trimmed, quartered and cut into pieces (3 cm)
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 tsp salt
- ½ Lebanese cucumber, peeled, deseeded and cut into slices
- natural yoghurt, to serve
- fresh mint leaves, for garnishing
- 4 roti, warmed, to serve (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2281.5 kJ / 543.3 kcal
- Białko
- 43.4 g
- Węglowodany
- 30.2 g
- Tłuszcz
- 25.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 9.3 g
- Sód
- 1401 mg
Alternatywne przepisy
Thai green chicken curry
30min
Curry laksa
45min
Goan fish and tamarind curry with coconut rice
1 godz. 15 min
Lamb saag
1 godz. 30 min
Coconut lamb curry
2 godz.
Pork vindaloo
2 godz. 20 min
Vindaloo pork
5h 10 min
Balinese prawn curry (Russel Blaikie)
1h 45min
Rogan josh
1 godz. 35 min
Bhuna gosht
1h 20min
Kuruma iraichchi with coconut roti
1 godz. 40 min
Coconut fish curry
1 godz. 10 min