Piersi z kurczaka nadziewane cytrynową ricottą z pomidorowym risotto

Piersi z kurczaka nadziewane cytrynową ricottą z pomidorowym risotto

4.5 304 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na kawałki
    40 g
Pierś z kurczaka nadziewana cytrynową ricottą
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    15 g
  • mięty, świeżej tylko liście
    10 g
  • skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
    5 g
  • sera ricotta podzielonego na kawałki
    200 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 łyżeczka
  • filetów z piersi kurczaka (ok. 1000 g)
    6
Pomidorowe risotto
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    25 g
  • ząbek czosnku
    1
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    15 g
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
    300 g
  • pomidorów, bez skóry pokrojonych na ćwiartki
    200 g
  • białego wina, wytrawnego
    60 g
  • wody
    550 g
  • koncentratu bulionu warzywnego
    1 czubata łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • koncentratu pomidorowego
    20 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • masła
    30 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 569 kcal / 2392 kJ
Białko 52 g
Tłuszcz 20 g
Węglowodany 43 g
Błonnik 1.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...