Piersi z kurczaka nadziewane cytrynową ricottą z pomidorowym risotto

Piersi z kurczaka nadziewane cytrynową ricottą z pomidorowym risotto

4.4 321 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

  • 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
Pierś z kurczaka nadziewana cytrynową ricottą
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g mięty, świeżej tylko liście
  • 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 200 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 6 filetów z piersi kurczaka (ok. 1000 g)
Pomidorowe risotto
  • 25 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
  • 200 g pomidorów, bez skóry pokrojonych na ćwiartki
  • 60 g białego wina, wytrawnego
  • 550 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g masła

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 569 kcal / 2392 kJ
Białko 52 g
Tłuszcz 20 g
Węglowodany 43 g
Błonnik 1.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...