Urządzenia i Akcesoria
Piersi z kurczaka nadziewane cytrynową ricottą z pomidorowym risotto
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji
Składniki
-
40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
Pierś z kurczaka nadziewana cytrynową ricottą
-
15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
10 g mięty, świeżej tylko liście
-
5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
200 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
1 ½ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
6 filetów z piersi kurczaka (ok. 1000 g)
Pomidorowe risotto
-
25 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
40 g oliwy z oliwek
-
300 g ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
-
200 g pomidorów, bez skóry pokrojonych na ćwiartki
-
60 g białego wina, wytrawnego
-
550 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
-
20 g koncentratu pomidorowego
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
30 g masła
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
52 g
Kalorie
2392 kJ /
569 kcal
Tłuszcz
20 g
Błonnik
1.5 g
Węglowodany
43 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DANIA Z DROBIU
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Roladka z kurczaka i frytki z marchewki
1 godz.
Cytrynowy kurczak z kaszą kuskus i cukiniowo-jogurtowym dipem
35 min
Rolady z nadzieniem serowo-pieczarkowym
1 godz. 10 min
Roladki z kurczaka z chorizo i jogurtowym sosem curry
55 min
Kurczak z sosem pieczarkowym i ziemniakami
1 godz.
Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
1 godz. 15 min
Kurczak ze szpinakiem, jabłkiem i rodzynkami
35 min
Ziołowy kurczak Aleksandry Miotk
1 godz. 10 min
Roladki z kurczaka z jabłkami, batatami i sosem curry
1 godz. 25 min
Roladki z kurczaka z nadzieniem pietruszkowym
55 min
Kurczak z kremowym sosem z warzywami
50 min
Łosoś z ryżem basmati i sosem koperkowym
55 min