
Wersje kompatybilne
Piersi z kurczaka nadziewane cytrynową ricottą z pomidorowym risotto
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
Pierś z kurczaka nadziewana cytrynową ricottą
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g mięty, świeżej tylko liście
- 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 200 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 6 filetów z piersi kurczaka (ok. 1000 g)
Pomidorowe risotto
- 25 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g oliwy z oliwek
- 300 g ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
- 200 g pomidorów, bez skóry pokrojonych na ćwiartki
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 550 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 20 g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g masła
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 569 kcal / 2392 kJ
- Białko
- 52 g
- Tłuszcz
- 20 g
- Węglowodany
- 43 g
- Błonnik
- 1.5 g