Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g wody
-
700
g ziemniaków, młodych, nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na kawałki
lub 700 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki -
500
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, bez twardych końcówek, przekrojonej na pół
lub 500 g żółtej fasolki szparagowej, świeżej, bez twardych końcówek, przekrojonej na pół - 1 łyżeczka soli
- 250 g masła, pokrojonego na kawałki
- 400 g szynki długodojrzewającej, np. serrano, prosciutto
Sos berneński
- 50 g wody
- 3 żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 3 szczypty estragonu, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2691.5 kJ / 643.2 kcal
- Białko
- 23.3 g
- Węglowodany
- 18.5 g
- Tłuszcz
- 52.7 g
- Błonnik
- 2.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ziemniaki z cukinią, szynką i sosem curry
50min
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1 Std.
Zielona fasolka szparagowa na Varomie
30min
Fasolka szparagowa z ziemniakami, masło tymiankowe
50min
Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym
50min
Ziemniaki z sosem jogurtowym
40min
Kalafior z purée z groszku
40min
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1 Std.
Ziemniaki z warzywami i sosem serowym
40min
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
55 min
Gotowanie ziemniaków w koszyczku
35min
Gotowane warzywa zapiekane w sosie serowym
40min