Ziemniaki z fasolką, szynką i sosem berneńskim
TM6 TM5

Ziemniaki z fasolką, szynką i sosem berneńskim

4.5 (191 ocen)

Składniki

  • 700 g wody
  • 700 g ziemniaków, młodych, nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na kawałki
    lub 700 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, bez twardych końcówek, przekrojonej na pół
    lub 500 g żółtej fasolki szparagowej, świeżej, bez twardych końcówek, przekrojonej na pół
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 400 g szynki długodojrzewającej, np. serrano, prosciutto

Sos berneński

  • 50 g wody
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 3 szczypty estragonu, suszonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2691.5 kJ / 643.2 kcal
Białko
23.3 g
Węglowodany
18.5 g
Tłuszcz
52.7 g
Błonnik
2.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy