
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g wody
-
700
g ziemniaków, młodych nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na kawałki
lub 700 g ziemniaków pokrojonych na kawałki -
500
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez twardych końcówek, przekrojonej na pół
lub 500 g żółtej fasolki szparagowej, świeżej bez twardych końcówek, przekrojonej na pół - 1 łyżeczka soli
- 250 g masła pokrojonego na kawałki
- 400 g szynki długodojrzewającej np. serrano, prosciutto
Sos berneński
- 50 g wody
- 3 żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 3 szczypty estragonu, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 643.2 kcal / 2691.5 kJ
- Białko
- 23.3 g
- Tłuszcz
- 52.7 g
- Węglowodany
- 18.5 g
- Błonnik
- 2.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ziemniaki z sosem jogurtowym
40 min
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1 godz.
Fasolka szparagowa z ziemniakami, masło tymiankowe
50 min
Ziemniaki z warzywami i sosem serowym
40 min
Kalafior z purée z groszku
40 min
Gotowanie na parze młodych ziemniaków (300-600 g)
35 min
Szparagi z ziemniakami; Sos holenderski
45 min
Gotowanie ziemniaków w koszyczku
35 min
Brokuły i ziemniaki z sosem z sera pleśniowego
30 min
Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym
50 min
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
55 min
Zielona fasolka szparagowa na Varomie
30 min